Australische Folks muziek


 

The Seekers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

The Seekers is een groep uit Australië afkomstige door folkmuziek geïnspireerde muzikanten, ontstaan in Melbourne in 1963. Het was de allereerste Australische popgroep die met hoge noteringen en verkopen doorbrak in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

The Seekers werden gevormd door Athol Guy op de contrabas en Keith Potger en Bruce Woodley op gitaar. Later kwam hier (jazz)zangeres Judith Durham bij. Na enkele successen in Australië zelf kreeg de groep de kans om de wereld rond te trekken op een cruiseschip als onboard entertainers. In 1964 bleven ze steken in Engeland waar ze ontdekt werden door songwriter-producer Tom Springfield, de broer van Dusty Springfield. Hij produceerde bijna alle succesvolle nummers en schreef mee aan veel van hun hits. Het succes was met name te danken aan de combinatie van Judith Durhams stem, de bijna close-harmony achtergrondzangen en hun vredelievende teksten. Vanaf 1964 kwam een stroom van top 10 albums en singles op gang die tot 1968 aanhield. In 1967 won het viertal de titel Australiër van het jaar. Begin 1968 Gaf Judith Durham aan de band te willen verlaten om een solocarrière te beginnen. Na een live optreden in de "Talk of the town" traden ze voor het laatst op in een BBC-uitzending met de titel "Farewell The Seekers".

In de jaren '90 kwamen de originele bandleden weer bij elkaar en sindsdien treden ze met enige regelmaat in Australië op. Zo was er een uitgebreide tour in 1993 met meer dan 100 optredens. Ook daarna zijn er nog optredens geweest, onder andere in Engeland.

Enkele van hun bekendste nummers zijn:

  • I'll Never Find Another You (1965)
  • The Carnival is Over (1966)
  • Some Day, One Day (1966) (geschreven door Paul Simon)
  • Georgie Girl (1967)http://www.clips.fm/the-seekers

http://www.telinco.com/seekers/

http://video.au.msn.com/watch/video/the-seekers/xx6vefv